Tüketilmesi için birçok alternatif olmasına rağmen damak tadı alışık olmadığından vatanımızda pek tercih edilmemiştir. Fakat sağlığa yararları düşünülürse kapari otu aslına bakarsak sofraların baş tacı olmalıdır. Kapari otunun tohumlarının bilhassa bağ ve diş ağrılarına iyi geldiği bilinmektedir. Sıhhatli beslenme ve zayıflama sürecinin mühim besinlerinden olan kapari düşük kalorili olmasıyla da ünlenmiştir. Yoğun bir aroma içermediğinden doğru şekilde hazır edildiğinde yemeklerle beraber tüketilebilir.
Kapari (Gebre Otu) Nedir?
Latince adı Capparis spinosa olarak malum çalı biçimindeki dikenli bitkiye kapari otu adı verilmiştir. Killi ve varlıklı toprakları seven bitki güneşi sevdiğinden cenup yamaçlar yetişmesi için daha uygundur. Kapari otu Capparaceae familyasındandır ve spinosa ile ovata olarak iki çeşidi bulunmaktadır. Çoğu zaman Akdeniz iklimini sevse de vatanımızda İç Anadolu, Doğu Karadeniz ve Güneydoğu bölgesinde de yetişmektedir.Kapari otunun muhteviyatında birçok vitamin ve mineral bulunmaktadır. Bezelye büyüklüğünde olan tomurcukları gıda kıymeti açısından oldukça zengindir. 100 gram kapari otunun 4 mg C vitamini, 64 mg K vitamini, azca miktarlarda E vitamini, niasin, riboflavin ihtiva ettiği bilinmektedir. Kaparinin 1,7 mg demir, 0,4 gram şeker ihtiva ettiği tespit edilmiştir. İçinde 3 gram kadar rejim lifi olduğundan, şeker oranının azlığından ve 0,9 gram yağ içerdiğinden sıhhatli beslenme programlarında kolaylıkla yer etmiştir.
Kapari Nasıl Kullanılır?
Kaparinin kullanım alanı oldukça geniştir. Kapari, meydana getirilen turşuların içine ilave edilebilir. Turşu yaparken bitkinin tomurcuk kısımları tercih edilmelidir. Yaz hazırlıklarının eğer olmazsa olmazlarından konserveler için de idealdir. Salataların içine baharat şeklinde kullanıma uygundur. Kapari otunun meze türü yemekler hazırlanmasında sıkça kullanıldığı bilinmektedir. Pişirilen peynirlerle beraber kullanıldığında leziz bir meze olacaktır. Her türlü et yemeğinde tuz yerine kullanılabilir. Üstelik tuzun eti sertleştirdiği benzer biçimde etleri sertleştirmez. Yemekler için hazırlanan her türlü sosun içine kapari ilave edilebilir.Zeytine benzeyen meyvesi, salataların içine eklenebilir yada tek başına tüketilebilir. Bu şekilde zeytin olarak tüketilen kaparinin salamura biçiminde hazırlanması gerekir. Kapari otunun faydalarını alabilmek için çay olarak tüketildiği de bilinir. Kapari çayı doğru olarak hazırlandığında sıhhat için birçok faydası vardır ki bunun başlangıcında böbrek taşı düşürmek gelir. Böbrek taşları için demlenen kapari çayını 14 gün süresince sabah akşam bir bardak olacak şekilde tüketmek gerekir.
Kaparinin İlaç Yapımında Kullanımı
Kapari naturel biçimlerde tüketilmesinin yanında ilaç sanayisinde sıkça tercih edilmektedir. İlaç ve kozmetik ürünü üretimlerinde kendisine bol miktarda yer verilir. İlaç yapımında kullanmak için çiçeği tohumlar açmadan ilkin toplanmaktadır. İlaçlarda bitkinin meyvesi ve yaprakları da kullanılabilir.Kapari Çayı Nasıl Hazırlanmış olur?
Kapari çayını hazırlamak için aktarlardan bitkinin işlenmiş halini bulabilirsiniz. Çayı hazırlamak için ilk olarak 6 su bardağı suyukaynatmak gerekiyor. Su kaynadıktan sonrasında ocak kesinlikle söndürülmeli şu demek oluyor ki ocak açıkken bitki asla eklenmemelidir. Sonrasında suyun içine bir çay kaşığı kadar kapari otu ilave edilmeli, çay ocağın altı açılmadan 5 dakika süresince demlenmeye bırakılmalıdır. 5 dakika sonunda çayı sıcak ya da ılık olarak tüketilebilir. Kapari çayı içilirken devamlı taze olarak demlenmelidir.Kapari Turşusu Nasıl Yapılır?
Halk içinde gebre otu, karpuzcuk, kebere, kedi tırnağı benzer biçimde birçok isimle malum kapari en oldukça turşu yapılarak yenmektedir. Bunun için kaparinin nohut büyüklüğünde olan tomurcukları toplanır. Yarım kilo kapariden turşu yapmak için; 1 litrelik cam kavanoza, 3-4 diş sarımsağa, su ve sirkeye ihtiyacınız var. Ilk olarak kaparileri birazcık yumuşaması için haşlayın ve süzdürün. Cam kavanoza koyduktan sonrasında üstüne sarımsakları ilave edin. Sarımsakları tüm yada doğranmış şekilde ekleyebilirsiniz. Turşuluk tuz koyduğunuz kaparilerin üzerini sirkeli su ile kapatın. Kavanoz doluncaya kadar su ilave edebilirsiniz. 3 ölçü suya 1 ölçü sirke koyarak ideal karışıma ulaşabilirsiniz. Kavanozun ağzını sıkıca kapadıktan sonrasında, serin bir yerde beklemeye bıraktığınız kapari turşunuz, 3-4 hafta sonrasındayenmeye hazır olacaktır.Kaparinin Yararları Nedir?
Kapari yada gebre otu yüzyıllardır insanların şifa deposu olarak kullandığı bir bitkidir. O şekilde ki Evliya Çelebi bile Seyahatnamesi’nde kapariden bahsetmiştir. Konservesi, turşusu, çayı yapılabilen kapari ek olarak tabletler halinde alınarak da tüketilebilir. Kaparinin belli başlı yararları şunlardır;- İçinde demir bulunduran gebre otu kansızlık çekenler için birebirdir.
- Aynı şekilde B12 vitamini eksikliği için de ideal olan kapari otunun A vitamini ve organik olarak antioksidan ihtiva ettiği biliniyor.
- Bu özellikleriyle kapari, bağışıklık sistemini kuvvetlendirir ve vücutta özgür radikallerin oluşmasını kısaca kanseri önler.
- Sivilce, irin, kızarıklık, kuruluk şeklinde cilt sorunları olanlar kapari otunu deneyebilirler.
- Anemi ve lösemi şeklinde kan hastalıklarında kapari yenmesi önerilir.
- Sindirim sisteminin muntazam çalışmasına da tesir eden bitkinin kabızlık sorununu giderdiği biliniyor.
- Kemik gelişimini pozitif yönde etkileyen kapari, kemiklerin kuvvetlenmesine de destek verir.
- Mide ağrısı ve mide krampları yaşayanlar kapari çayı ile sorunlarını giderebilirler.
Kaparinin reçel olarak tüketilmesi bile tüm bu yararları alabilmeye yeterlidir fakat bilhassa böbrek ve sindirim sorunlarında çay olarak tüketilmesi önerilmektedir. - Bitkinin MS hastalığını tedavi etmesi üstünde tesirleri ciddi şekilde araştırılmaktadır.
- İdrar söktürücüdür.
- Tane düzensizliğine iyi gelir.
- Bağırsak parazitlerinin düşmesine destek sunar.
- Gut hastalığına iyi gelir. Gut hastalığı hakkında data almak için buraya bakınız.
- Cinsel gücü artırır, bundan dolayı kısırlık tedavisinde önerilir.
- Hemoroid hastalığı tedavisinde faydalıdır.