AYVANIN FAYDALARI NEDİR?
Sıhhat açısından birçok faydası olan ayvanın Latince adı cydonia vulgaris‘tir. Vatanımızda bilhassa Anadolu’da yetiştirilir. Eski zamanlardaki bir inanışa gore ayva, insanları nazardan korur. Ek olarak eski yunan inanışlarına gore güzellik ve zerafet simgesidir. Birçok inanışa nazaran değişik işlevleri olan bu meyvenin sıhhat açısından da birçok faydası vardır. İşte ayvanın yararlarından bazıları:- Antioksidan özelliği vardır.
- Mide hastalıklarından bilhassa ülser ve gastrit şeklinde hastalığı olan kişiler için oldukça yararlıdır.
- Haşlanmış yada pişmiş ayva mide bulantısı ve kusmalara iyi gelir.
- Kolesterolü düşürmeye yardım eder. Bu sayede kalp hastalıklarına karşı da koruma sağlar.
- Sindirim sistemi hastalıkları için oldukça yararlıdır. Metabolizmayı hızlandırır.
- A, C, E, B1 ve B2 şeklinde fazlaca çeşitli vitaminler ihtiva eder. Ek olarak bolca oranda pektin ihtiva eder.
- Anemi kısaca kansızlık benzer biçimde demir eksikliğinden meydana gelen hastalıkların tedavisinde kullanılabilir.
- Demir, bakır ve çinko şeklinde mineraller ihtiva eder. Bu mineraller yardımıyla kırmızı kan hücrelerinin üretiminde artış görülür.
- Alerjik reaksiyonları önleyici tesiri vardır.
- Kan dolaşımını arttırır.
- Göz hastalıklarına karşı da faydalıdır.
- Tohumları egzama, yanık, deri çatlakları ve deri iltihabı şeklinde cilt hastalıklarının tedavisinde kullanılır. Cildin sıhhatli ve güzel görünmesine yardım eder. Cilt lekelerini yok eder ve kırışıklıkları azaltır. İçeriğindeki antioksidanlar yardımıyla sıhhatli ve genç bir görünüm sağlar.
- Radyasyona karşı cildi korur.
- Kardiyovasküler sisteme yarar sağlar ve kalp hastalıklarına yakalanma ve kalp krizi geçirme riskini azaltır.
- Nüzul geçirme riskini azaltıcı tesiri de vardır.
- Bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudun virüslere karşı savaşmasına yardım eder.
- Karaciğeri kuvvetlendirmesi de ayva yararları arasındadır. Karaciğer hastalıklarından kurtulmak için rendeden geçirilmiş meyve kaynatılarak tüketilmelidir.
- Astım, bronşit benzer biçimde solunum yolu hastalıklarından kurtulmaya yardım eder. Kışın sıkça yakalandığımız soğuk algınlığı, grip, nezle, öksürük ve balgam benzer biçimde şikayetler için bire birdir. Kış aylarında, uzun kış gecelerinde bol miktarda tüketmenizi tavsiye ederiz. Bilhassa öksürük tedavisinde kullanılabilir.
- İshale karşı etkilidir.
- Hemoroid şu demek oluyor ki basura yarar sağlar.
- Ayva şurubu yapılarak tüketilirse ağrıları azaltır ve kanamalara iyi gelir.
- Düşük kalorili bir meyvedir. Rejimde olan bayanlar, kilo vermek isteyenler sizin adresiniz de bu şifalı meyvedir. Tertipli olarak zayıflamasına destek olması da yararları arasındadır. Lifli içinde ne olduğu sebebiyle sindirim sisteminin tertipli çalışmasına sağlayarak da zayıflamayı sağlar.
- Hazımsızlığı giderir, bağırsakları yumuşatıcı özelliği vardır. Balla karıştırılıp tüketildiğinde ishal, kabızlık, kolit benzer biçimde bağırsak hastalıklarına iyi gelir.
- Uykusuzluk problemi mu çekiyorsunuz? Geceleri hepimiz uyurken siz yatağınızda dönerek duruyor musunuz? Bu şifalı meyvenin yaprakları uykusuzluk sorununuzu giderecektir.
- Kansere karşı da faydalıdır. Birçok kanser türüne karşı koruma sağlar. İçeriğindeki fenolik ve fito besleyici bileşikler ile beraber antioksidan özelliği oldukça yüksektir. Bu bileşikler yardımıyla birçok kanser türünün gelişmesi engellenir.
AYVANIN SAÇA FAYDALARI NELERDİR?
Saçlarınızın dipleri acele yağlanıyor ve saçlarınız kepekleniyorsa ayva suyu ile saç diplerinizi ovabilirsiniz. Ek olarak yüksek oranda demir, bakır ve çinko benzer biçimde elementler içermesi sebebiyle kırmızı kan hücrelerinin üretimini arttırır. Kırmızı kan hücreleri üretiminin yüksek olması vücuttaki oksijen dolaşımının artmasına niçin olur. Bunun sonucunda ise saçlar kuvvetlenir, sıhhatli görünür ve daha kolay uzar. Kafa derisindeki kan akışı hızlanır.AYVA NE YAPIMINDA KULLANILIR?
Bilhassa ufak çocuklar için ayva komposto doğrusu hoşafı oldukça kolay yenilebilir ve o kadar da şifalıdır. Marmelat, reçel, meyve suyu yapılarak tüketilebilir. Keklerin ve pastaların içine de taze meyvesi konulabilir.
AYVANIN ZARARLARI NELERDİR?
- Yüksek tansiyonu olanlar oldukca oranda tüketmemelidir.
- Hamilelik döneminde ayva çekirdeği tüketilmemelidir.