BAKLANIN FAYDALARI NELERDİR?
Latince adı vicia faba olan bakla, ülkemizin bilhassa Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetiştirilir. A ve C vitaminleri ihtiva eder. Kalp için oldukça yararlı bir sebzedir. Kalp dostudur. Potasyum, demir, magnezyum ve fosfor şeklinde fazlaca çeşitli mineraller ihtiva eder. Bağışıklık sistemini güçlendirmesi de bakla yararları arasındadır. Hastalıklara kolay yakalanmanızı engeller. Soğuk algınlığı, grip ve nezle benzer biçimde hastalıkları kolay atlatmanıza yardım eder. İçerdiği C vitamini ve beta karoten yardımıyla bilhassa kolon kanserini önlemeye destek verir. Bu şifalı sebzeyi tüketerek kolon kanserine yakalanma riskinizi azaltabilirsiniz. Böbreklere oldukça fazla faydası bulunmaktadır. Böbreklerinden rahatsız olan kişiler bol miktarda tüketmelidir. Bu sebeple bakla böbreklerinde kum ve taş bulunan kişilerin kum dökmesi ve taş düşürmesine tesir eder, kolaylaştırır. Bellek kısaca belleğinizin kuvvetlenmesine de yardım eder. Bunun sonucunda alzheimer hastalığına yakalanma riskini azaltır.![]() |
Baklanın Yararları |
Yüksek oranda lif ihtiva eder. Sindirimi kolaylaştırır, yenilen yiyeceklerin kolay sindirilmesine yardım eder. Hazımsızlığı önler. Kanın pıhtılaşmasını önlemesi de bakla yararları arasındadır. Tane doğrusu regl dönemine yakın tüketilebilir. Adetin kolay gelmesini sağlar. Öksürükten mi yakınıyorsunuz? Hele ki içinde bulunduğumuz soğuk havalarda, kış aylarında üşütüp hasta olmamak elde değildir. Soğuk algınlığı, balgam, grip şeklinde üst solunum sistemi hastalıkları her insanın derdidir. İşte solunum yolu hastalığı olan öksürükten kurtulmanın bir çaresi de gene bu şifalı bitkidir.
BAKLA ZARARLARI NELERDİR?
Şeker kısaca diyabet hastalarının oldukça fazla bakla tüketmesi tavsiye edilmez. Doğal olarak devamlı bahsettiğimiz şeklinde her şeyin fazlası zarardır.