Bakla Yararları Nelerdir?

İlkbaharın gelmesiyle bamya, bakla, bezelye ve enginar şeklinde sebzeler de pazarlarda ve manavlarda daha sık karşılaşacağımız sebzeler arasına girecek. Erik, kiraz, böğürtlen, dut, avokado şeklinde meyveler ise devamlı marketlerde, manav ve pazarlarda karşılaşacağımız meyveler olacak. Mevsimin değişmesi ve bu meyve, sebzelerin marketlerde, pazarlardaki yerlerini almasıyla beraber evlerimizde bol miktarda tüketilmeye başlayacaklar. Bilhassa erik, kiraz ve böğürtlen çocuklardan büyüklere kadar birçok kişinin sevmiş olarak tükettiği meyveler arasındadır.
 
Bezelye, enginar, bakla da sevmiş olarak tüketilen sebzelerdendir. Bilhassa bakla hem yeşil fasulye görünümüyle tüketilebilir hem de iç kısımları ayıklanarak kuru fasulye şeklinde tüketilebilir. Ek olarak birçok hanım buzdolabının dipfriz kısmına iç fasulye şeklinde olanları koyar ve mevsimi haricinde da yer. Hele bir de yeşil olan bu şifalı sebzenin üstüne yoğurt dökülerek tüketilmesi yemeğin lezzetine lezzet katar. Birçok şahıs bu şifalı sebzenin yemeğini yoğurt ile beraber tüketir. Peki lezzeti ve şifası bu kadar bolca olan bakla yararları nelerdir?

Bakla

BAKLANIN FAYDALARI NELERDİR?

Latince adı vicia faba olan bakla, ülkemizin bilhassa Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetiştirilir. A ve C vitaminleri ihtiva eder. Kalp için oldukça yararlı bir sebzedir. Kalp dostudur. Potasyum, demir, magnezyum ve fosfor şeklinde fazlaca çeşitli mineraller ihtiva eder. Bağışıklık sistemini güçlendirmesi de bakla yararları arasındadır. Hastalıklara kolay yakalanmanızı engeller. Soğuk algınlığı, grip ve nezle benzer biçimde hastalıkları kolay atlatmanıza yardım eder. İçerdiği C vitamini ve beta karoten yardımıyla bilhassa kolon kanserini önlemeye destek verir. Bu şifalı sebzeyi tüketerek kolon kanserine yakalanma riskinizi azaltabilirsiniz. Böbreklere oldukça fazla faydası bulunmaktadır. Böbreklerinden rahatsız olan kişiler bol miktarda tüketmelidir. Bu sebeple bakla böbreklerinde kum ve taş bulunan kişilerin kum dökmesi ve taş düşürmesine tesir eder, kolaylaştırır. Bellek kısaca belleğinizin kuvvetlenmesine de yardım eder. Bunun sonucunda alzheimer hastalığına yakalanma riskini azaltır.
 
Baklanın Yararları


Yüksek oranda lif ihtiva eder. Sindirimi kolaylaştırır, yenilen yiyeceklerin kolay sindirilmesine yardım eder. Hazımsızlığı önler. Kanın pıhtılaşmasını önlemesi de bakla yararları arasındadır. Tane doğrusu regl dönemine yakın tüketilebilir. Adetin kolay gelmesini sağlar. Öksürükten mi yakınıyorsunuz? Hele ki içinde bulunduğumuz soğuk havalarda, kış aylarında üşütüp hasta olmamak elde değildir. Soğuk algınlığı, balgam, grip şeklinde üst solunum sistemi hastalıkları her insanın derdidir. İşte solunum yolu hastalığı olan öksürükten kurtulmanın bir çaresi de gene bu şifalı bitkidir.

BAKLA ZARARLARI NELERDİR?
Şeker kısaca diyabet hastalarının oldukça fazla bakla tüketmesi tavsiye edilmez. Doğal olarak devamlı bahsettiğimiz şeklinde her şeyin fazlası zarardır.

Etiketler: , , ,