Geniş, uzun, yeşil yapraklı, senelik yada altı aylık olarak yetiştirilen
marul, bir ılıman iklim sebzesidir. Bitki ilkin yenilen kısmı olan vejetatif aksamını oluşturur, ondan sonra beden oluşturarak çiçek sapını ve çiçek topluluğunu oluşturur. Yetiştirilen birçok türü vardır.
İÇİNDEKİ MADDELER (ETKEN MADDELER) VE İÇERİĞİ
Marul lactucine, asparagine, hyocyamine ve acide ilac tucique ihtiva eder. Bundan başka içinde klorofil, kalsiyum, fosfor, iyot, manganez, çinko, sodyum, klor ve vitaminlerden A, B, C, D ve E vitaminleri vardır.
MARUL FAYDALARI VE YARARLARI
Bu şifalı sebze serinletici, iştah açıcı, sindirim sistemini düzenleyici, hazmı kolaylaştırıcı, kabızlığı giderici, kanı temizleyici, vücuttan toksinleri atıcı, vücudu mineralize edici, uyku verici, yumuşatıcı etkilerinden başka kan şekerini düşürerek kandaki şeker oranını dengeleyici bir bitkidir. Bu yüzden şeker hastalarının bu şifalı sebzeyi tüketmesi tavsiye edilir. Çarpıntı, mide ağrılarında, sinirlenme durumunda, uykusuzluğa iyi gelmesi de yararları arasındadır. Hem de karaciğer ve dalak organları içinde oldukca yararlıdır.Anne sütünü arttıran bu şifalı sebze, loğusalık döneminde tüketilebilir. Ek olarak grip, nezle, soğuk algınlığı ve öksürük durumlarında da tüketilmesi faydalıdır. Kemik gelişimi için yararlı olmasının yanında, çocuklarda kemik gelişimini teşvik eder, romatizma ve kemik erimesi hastalıklarına karşı tesir gösterir. Basur (hemoroid) tedavisinde, çıban ve sivilcelerde kullanılması da yararları içinde sayılabilir. Bu şifalı sebzenin suyu cildin tazelenmesi için faydalıdır.

HANIMLAR BOLCA MARUL TÜKETMEYİ İHMAL ETMEYİN!
Bilhassa hanımefendilerin regl (adet) dönemlerinde tüketmesi önerilir. Bu sebeple regl dönemlerinde kanamaları düzenler ve ağrıların, sancıların azalmasına destek sağlar. Ağrılı adet dönemleri birçok kadının derdidir. Tane zamanları oturmakta, yürümekte bile güçlük çekilebilir. Tüm bu zorlukların çekilmemesi için bu zamanda hanımefendiler bu şifalı sebzeyi tüketmelidir.
APSE VE YANIKLARA KARŞI MARUL!
Iltihap ve yanıklar için yaprakları zeytinyağı içinde birazcık pişirilerek iltihap ve yanıklar üstüne konur.
ERGENLİK SİVİLCELERİNDEN KURTULUN!
Buluğluk sivilceleri için 3 su bardağı suyun içine,20 gram marul doğrandıktan sonrasında 2 saat kaynatıldıktan sonrasında, elde edilmiş su ile sivilcelere kompres yapılır.
UYKUSUZLUĞA SON!
Uyku bozukluğunda uyumadan ilkin 3-5 yaprak yenir yada günde 5-6 gr tohumu toz halinde içilirse bu problem ortadan kalkar.
ZARARLARI VE YAN ETKİLERİ
Daima belirttiğimiz benzer biçimde her bitkinin aşırı doğrusu fazla tüketimi zarardır. Erkekler marul fazla tüketirlerse cinsel isteklerinde azalma görülebilir. Ek olarak aşırı tüketimi göz kararmasına niçin olabilir.
HERHANGİ BİR HASTALIĞIMIZ OLMADAN MARULU HASTALIKLARI ÖNLEMEK İÇİN NASIL KULLANABİLİRİZ?
Bu şifalı bitkinin yararları için günlük hayatta bilhassa salata olarak tüketilebileceği şeklinde salata yapılmadan yaprakları yıkanıp üstüne limon sıkılarak da tüketilebilir. Ek olarak bazı ülkelerde yaprakları ve kökleri pişirilerek de tüketilir. Tüketilmeden yaprakları kaynatılarak da sivilce, akne şeklinde cilt hastalıkları için de kullanılabilir.