Faydalarını Öğrenince Mutfağınızdan Eksik Etmeyeceğiniz Kuşburnu

Kuşburnunun familyasına bakacak olursak gülgiller familyasına aittir ve 3-4 metre boylarında çalılık bir bitkidir. Bu bitki pembe renkli çiçeklerin açmasıyla yetişir  ve meyve olarak kuşburnu vermektedir. Ek olarak kuşburnu Avrupa, kuzeybatı Afrika ve Batı Asya’da yetişen çoğu zaman kırmızı ve turuncu renkli olan bir tür bitki olarak da tanımlanabilir. İçi tüylüdür ve fazlaca sayıda tohumu vardır ve sonbaharda olgunlaşmaktadır. Ek olarak C vitamini açısından dünyanın en varlıklı meyvesi olmuştur.



Taze olarak tüketildiği şeklinde kurutularak da kullanılmaktadır ve bitkisel çaylarreçeljöleşurupiçecekturtaekmekşarap ve marmelat da yapılarak tüketilmektedir. C vitaminin yanında bununla birlikte kuşburnunda da çeşitli minerallerde bulunmaktadır ve bu yüzden birçok yarar da sağlamaktadır.

Meydana getirilen birçok çalışmanında desteğiyle kuşburnunun sıhhat açısından insan vücuduna kuvvetli ve oldukça yararlı tesirleri olduğu ortaya koyulmuştur. Kuşburnunun solunum yolu hastalıklarına, vücuttaki iltihaplara, kolesterole ve vücuttaki birçok organa çeşitli yararları bulunmaktadır. Bu besinin sıhhat ve pozitif yönde neticeleri açısından faydalarını 9 madde halinde yazımızın devamında sizler için alt başlıklar şeklinde düzenledik. Sadece kuşburnunun içinde bulunan gıda değerlerinden sağlanan yararlardan en yüksek aşama faydalanabilmek için öteki tüm besinler şeklinde kafi oranda tüketilmesi, aşırıya kaçılmaması oldukça önemlidir.

Kuşburnunun Yararları Nedir ?

İçerisinde bolca oranda C vitamini olmasında dolayı kuşburnunun faydalarının sayısı da oldukça fazladır. C vitamini bilhassa kemik ve kaslar üstünde etkili olmasından dolayı iskelet yapısına  güç kazandırmaktadır. Genelikle yara ve yanık tedavisinde de kullanılan kuşburnu cilde olan faydasından dolayı da yaygın olarak kullanılan bir besinidir. Yararları yalnız bunlara kalmayan kuşburnunu detaylı bir halde yazımızın bu bölümünde ele alacağız.


1.Kolesterol

Organik bileşikler ve bazı antioksidan bileşenleri kuşburnunun içinde bulunmaktadır ve böylelikle kardiyovasküler sistemi üstündeki yükü azaltmak ve bununla birlikte ciddi bir nüzul yada kalp krizi geçirme riskini düşürücü bir özelliğe haizdir, hepsi yardımıyla insan vücudundaki kolesterol miktarını da azaltmaktadır. Suda kaynatılarak suyu içilebilir yada reçeli yapılarak tüketilebilir.

2.Kanser

Kuşburnunun içinde karotenoidler, flavonoidler ve oldukça kuvvetli antioksidanlar bulunmaktadır ve bu maddeler vücuda zarar verilen bölgelerdeki ziyanı ortadan kaldırmakta yada vücut içinde bulunan özgür radikalleri etkisiz hale getirmektedir. Özgür radikaller ve antioksidan eksikliği kanser, kalp hastalığı ve erken yaşlanma da dahil olmak suretiyle ciddi sorunları ortaya çıkarmaktadır. Sadece kuşburnu antioksidan zenginliği yardımıyla tüm vücudu sıhhatli tutmayı başarmaktadır.

3.Bağışıklık Sistemi

Kuşburnu etkisi altına alan bir oranda C vitaminini içinde bulundurmaktadır ve bu vitamin bağışıklık sisteminin güçlenmesinde en etkili maddedir. C vitamini, beyaz kan hücrelerini uyarmaktadır. Böylelikle astımın önlenmesi ve genel olarak solunum yolu sağlığına kavuşmada büyük bir role haizdir. Ek olarak soğuk algınlığı ve gribal hastalık dönemlerinde kuşburnu tüketilmesi ile beraber yüksek derecede C vitaminin vücuda girmesinden dolayı bu hastalıklarda iyileşme meydana gelmektedir. Tüm bunlara ek olarak kuşburnu bakteri ve enfeksiyonlardan meydana gelen sorunları giderebilir. Damarlarda kan akışını hızlandırır ve kanı temizler. İdrar akışını hızlandırır, idrar yolu enfeksiyonlarını engellemektedir.


4.Şeker Hastalığı

Kuşburnu kandaki şeker üstünde de etkili bir besindir ve vücuttaki glikozu ve insülini dengelemektedir. Bilhassa şeker hastalıklarına karşı tesiri fazlaca ciddi bir orandadır. Kuşburnu çayı şekerli bir halde yada kuşburnu reçel olarak tüketilmediği  sürece şeker hastaları için bir güvenli bir gıda olmaktadır ve hatta şeker hastalığının görülme riskini azalttığı da söylenmektedir.

5.Cilt Bakımı

Tüm dünyada insanoğlu cilt lekelerinden kurtulmak ve daha genç görünmek istemektedir. Bu yüzden kuşburnu etkili bir besindir hatta kozmetik sektöründe kullanılan çeşitli ürünlerin içinde de kuşburnuna rastlanmaktadır. Hücrelerin yenilenmesine yardım eden kuşburnu bununla beraber ciltteki tahrişlerin ortadan kalkmasında da yarım etmektedir. Bu yüzden kuşburnu cilt sağlığı için oldukça etkili bir besindir.  Kırışıklık şeklinde kusurları da kolay bir halde ortadan kaldırabilir, güneş yada hertürlü yanık ve yara izlerinin iyileşmesinde etkili bir görevi vardır. Böylelikle cildin çoğu zaman genç ve daha canlı görünmesini sağlar.

6.İltihaplar

Kuşburnu basında sık sık yer almaya başlaması ile beraber popülerlik kazanmıştır ve genel olarak çay şeklinde tüketilmektedir. Kuşburnu vücutta biriken ödemin atılmasında ve iltihapların hızla iyileşmesinde ciddi bir yardımcıdır. İçerisindeki etken bileşenleri yardımıyla enfeksiyonların iyileşme sürecini kısaltmaktadır.

7.Solunum Yolu

Yapılmış olan birçok bilimsel çalışmaların ispatlanması ile beraber kuşburnunda bulunan C vitaminin solunum yolu hastalıklarını azalttığı ve fazlaca ağır olmayanları da iyileştiği ortaya çıkarılmıştır. Kuşburnu bilhassa çocuklarda kronik öksürük, astım, bronşit ve nefes darlığı sorunlarını giderebilir.

8.Böbrek Sağlığı

Kuşburnunun içinde böbrek sağlığını korumaya destek olan çeşitli asitler ve petkin bulunmaktadır. Bu kıymetli besinler aracılığı ile böbrek hastalıklarının semptomlarını rahatlatmakta ve iyileştirmektedir. Ek olarak kabızlık tedavisi içinde destek verir.


9.Mide Sağlığı

Kuşburnunun içesinde bulunan besinler mide spazmları da dahil olmak suretiyle mide bozuklukları, mide asit eksikliği bağırsak hastalıkları için bir mide toniği olarak adlandırılabilir, hatta bunlara ek  olarak mide tahriş ve ülser şeklinde sorunları da önlemektedir. Ek olarak bilhassa C vitamini yardımıyla ishal, kabızlık, safra kesesi taşı, safra kesesi hastalıkları,  böbrek hastalıkları, sıvı tutma (ödem), gut  ve bacak ağrısı (siyatik), diyabet benzer biçimde hastalıklara karşı etkili bir koruyucudur.

Kuşburnunun Aşırı Tüketiminin Ziyanı Var Mıdır ?

Kuşburnunun sıhhat açısından oldukça sayıda faydası bulunduğunu detaylı olarak yazımızda ele aldık. Sadece bu ürünün sıhhat açısından birçok faydasının olmasının yanında ürününün fazla ve yanlış tüketimi benzer biçimde durumlardan meydana gelen bazı zararları vardır. Bu zararların sayısı yararlarına bakılırsa oldukça azdır. Bundan dolayı genel olarak kuşburnu bir zarar teşkil etmemektedir. Bunlara bakacak olursak eğer ;
Yukarıda siz okurlarımız için paylaştığımız bilgilerde kuşburnunun temel özellikleri, yararları, zararları, fazla tüketiminin yol açmış olduğu durumları, hastalıklara ve vücuda olan tesirleri hakkında bilgiler verilmiştir. Ek olarak yazımızın devamında sizlere paylaşacağımız tablo aracılığı ile kuşburnunun gıda değerlerine ilişik bazı detayları kolay bir halde inceleyebilirsiniz.

Kuşburnunun Besin Değeri

Tablo bir porsiyon şu demek oluyor ki 100 gr kuşburnu baz alınarak hesaplanmıştır.

Etiketler: , ,