Yer Fıstığı
Yer fıstığı baklagiller familyasından olup tohumlarında %45-60 oranında yağ, %20-30 oranında protein, %18 oranında karbonhidrat, vitaminler ve madensel maddeler ihtiva eder, bilhassa yağ endüstri ve çerez yapımı kullanım alanlarının başlangıcında gelmektedir. Sapı kuru ot ve kabuğu da çeşitli şekillerde değerlendirilen mühim bir bitkidir. Yer fıstığının 32 çeşidi bulunmaktadır. Yer fıstığının ilk olarak Paraguay vadilerinde yetiştirildiği düşünülmektedir. Bu bir senelik otsu bitkinin boyu 30 ile 50 santimetre büyümektedir.
Eski dönemlerden beri yer fıstığı gıda deposu olarak kullanılmaktaydı. Sıhhat açısından yararları bilinmiş olduğu için hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır. Bilhassa yer fıstığı kurutularak uzun seneler yenilebilir halde saklanabilmektedir.
Fıstık çoğu zaman bölgesel farklılıklara nazaran yetişir. Bölgesel farklılıklar şekil olarak farklılık gösterse bile içerik olarak aynı özelliklere sahiptirler. Örnek olarak Rusya bölgesinde yetişmekte olan fıstıkların çekirdekleri öteki bölgedeki çekirdeklere bakılırsa oldukça küçüktür sadece bu demek değildir ki sağlamış olduğu faydalarda değişiklik göstermektedir. Bu durumun halen daha üstünde durulmaktadır ve araştırmalara devam edilmektedir.
Yer fıstığının kullanım alanına bakacak olursak yağ yapımında, kozmetik ürünlerinde, şekerlemelerde, yaygın olarak fıstık ezmesinde ve kavrulmuş fıstık olarak kullanılmaktadır. İçeriğinde E vitamini, B grubu vitaminler ile fosfor, magnezyum, potasyum, sodyum ve kalsiyum mineralleri bulunmaktadır ve bundan dolayı yer fıstığı sıhhat açısından birçok yarar sağlamaktadır.
Meydana getirilen çeşitli çalışmalarlada yer fıstığının sıhhat açısından insan vücuduna kuvvetli ve oldukça yararlı tesirleri olduğu ortaya koyulmuştur. Yer fıstığının kemik ve kasları güçlendirmesi, mideyi koruması, kalp sağlığına destek olması ve kansere karşı koruyucu vazife üstlenmesi şeklinde çeşitli yararları bulunmaktadır. Bu besinin sıhhat ve pozitif yönde neticeleri açısından faydalarını 10 madde halinde yazımızın devamında sizler için alt başlıklar şeklinde düzenledik.
Yer Fıstığının Yararları Nedir ?
Yer fıstığının vitamin ve mineral deposu olması malum bir gerçektir ve insan sağlığı açısından oldukça etkili bir üründür. Fıstık B6, B9 vitaminleri yanında, niasin, riboflavin, thiamin benzer biçimde, vitaminlerin yanında, sıhhat açısından oldukca fazla yararlı olan pantotenik asit ihtiva eder. Potasyum, manganez, bakır, kalsiyum, magnezyum, demir, selenyum, çinko fıstığın ihtiva ettiği minerallerin bazılarıdır. Fıstığın ihtiva ettiği yukarıda sıraladığımız vitamin ve mineraller, organların sağlığı açısından yaşamsal ehemmiyet taşırlar. İnsanı kansere karşı koruyabilir, kalp sağlığına iyi gelebilir ve antioksidanları yardımıyla daha çok yarar sağlayabilir. Yazımızın bu bölümünde faydalarını detay olarak sizlerle paylaşacağız.
1.Kanser
Yer fıstığının kanser türlerinden birkaçına iyi geldiği bilinmektedir. Bilhassa kolon ve mide kanserine karşı etkili bir koruyucudur. Bilhassa insanların kansere yakalanma riskini minimuma indirir. Kolon kanserini inceleyecek olursak haftada lüzumlu yer fıstığı tüketen bayanların ve adamların kolon kanserine yakalanma riskleri %25 ile %70 içinde azalmaktadır. Bilhassa bayanlar için bu oran en yüksek sıralardadır ve hanımefendilere sağlamış olduğu yarar bunla sınırı olan değildir.
Mide kanseri bakımından etkisine bakacak olursak yer fıstığının polifenolik asidi yüksek oranda içinde bulunduruyor olması sebebi ile beraber mide kanserine yakalanma riskini oldukça düşük bir seviyeye indirmektedir.
2.Safrakesesi Taşları
Yer fıstığının safrakesesi taşı sebebi ile oluşan ağrılara iyi gelmesi bir yana safrakesesine de oldukça faydalıdır. Haftalık olarak yer fıstığı tüketiminin tamamlanması ile beraber safrakesesinde taş oluşumu engellenmekte ve hatta safrakesesi sağlığı yer fıstığı yardımıyla koruma altına alınmaktadır.
3.Sinir Hastalığı
Yer fıstığının içindeki polifenolik asitler sinir sağlığı için faydalıdır. Bundan dolayı sinirlerle ilgili tüm hastalıklara karşı koruyucudur. Alzheimer hastalığı bunlardan yalnız birisidir. Yaşlılığın getirmiş olduğu sinir tahribatında da yer fıstığı etkilidir.
4.Kolesterol
Yer fıstığının kolesterol bakımından faydası göz ardı edilmemelidir. Fena kolesterolün düşürülmesine destek olarak iyi kolesterolün yükselmesini sağlamaktadır.
Mono doymamış yağlar ve oleik asitler içeren yer fıstığı bu sayede koroner kalp hastalıklarına karşıda önleyici bir vazife üstlenmektedir. Doğrusu yer fıstığı kalp sağlığı açısından da oldukça mühim bir üründür.
5.Kilo Verme
Bilhassa hanımlarda haftalık yer fıstığı tüketim miktarı oldukça önemlidir. Gerektiği şekilde tüketimi tüketilirse bayanların aşırı kiloluluk problemi ile karşılaşmamalarına niçin olmaktadır. Bilhassa sabah kahvaltılarında tüketilen fıstık ezmesi tokluk hissine niçin olarak yeme isteğini en aza indirger ve bu sayede zayıflama mevzusunda rahatlık yaşanmaktadır.
6.Kan Şekeri
Yer fıstığında bulunan yağlar ve karbonhidratlar kana karışması açısından oldukça etkili olanlardır ve bu yüzden kan şekerinde ani bir dengelenme bile yaşanabilir.
7.İnme Riski
Yer fıstığı mono-doymamış yağ asidi (MUFA), bilhassa de oleik asit kafi seviyelerde oluşturmaktadır. Düşük mono-doymamış yağ asidi kandaki “fena kolesterol” ve artışlara niçin olmaktadır. Araştırmalar tekli doymamış yağ asitleri bakımından varlıklı olan yer fıstığının sıhhatli kan lipid profili kayırarak koroner arter hastalığı ve inme riskini önlemeye destek bulunduğunu göstermektedir .
8.Sıhhatli Vücut
Yer fıstığı antioksidan özelliğe haiz olması ile de bilinmektedir. Böylelikle, biokanin-A ve genestesin maddeleri ile beraber vücutta özgür radikallerin tesirini kırarak genel sağlıkta insan vücuduna yarar sağlamaktadır.
Sıhhatli bir vücut ile beraber enerjik bir insan modeli ortaya çıkmaktadır. Bunun en mühim sebebi ise yer fıstığının ihtiva ettiği yüksek değerdeki vitaminler, mineraller ve antioksidan özelliğidir ve bunlar kuvvetli enerji kaynaklarıdır.
9.Cilt Sağlığı
Yer fıstığının içinde E vitaminin bulunduğunu daha öncede söylemiştik. E vitaminin insan vücuduna etkisine bakacak olursak ilk olarak cilt karşımıza çıkmaktadır. Cilt sağlığının en temel maddesi E vitamini olduğundan yer fıstığı cilt sağlığını korumaktadır ve bunun yanında güneşin zararı olan ışınlarından cildi korumaktadır. Bunlara ek olarak egzama ve sedef şeklinde cilt hastalıklarına karşı da koruyucu ve oluşan hastalıkları da geriletmektedir.
10.Saç Sağlığı
Yer fıstığı genel olarak saç sağlığı için oldukça faydalıdır. Omega 3 yağları içeren fıstık, saçların dökülmesini engeller, ek olarak yumuşamasına ve parlak görünüm kazanmasına destek sağlar.
Yer Fıstığı Tüketiminin Ziyanı Var Mıdır ?
Yer fıstığının sıhhat açısından oldukça sayıda faydası bulunduğunu detaylı olarak yazımızda ele aldık. Sadece fıstığın sıhhat açısından birçok faydasının olmasının yanında ürününün fazla ve bilinçsiz tüketilmesi şeklinde durumlardan meydana gelen zararları vardır. Bu zararlar kişinin sıhhat durumu ile yakından ilgilidir. Bilhassa kolesterol mevzusunda değişik görüşler vardır. Bu yüzden kolesterol problemi olan kişilerin doktorların danışarak fıstık tüketmeleri önerilmektedir.
Yer fıstığının fazla tüketimi ihtiva ettiği yağ oranı sebebi ile ciltte bilhassa sivilce benzer biçimde sorunlara niçin olmakla beraber fıstığa karşı alerjisi olan kişilerde negatif durumları ortaya çıkarmaktadır. Ek olarak yağ oranından kaynaklı fazla tüketim kilo artışına da sebebiyet vermektedir.
Yukarıda siz okurlarımız için paylaştığımız bilgilerde yer fıstığının temel özellikleri, yararları, zararları, fazla tüketiminin yol açmış olduğu durumları, hastalıklara ve vücuda olan tesirleri hakkında bilgiler verilmiştir. Ek olarak yazımızın devamında sizlere paylaşacağımız tablo aracılığı ile yer fıstığının gıda değerlerine ilişkin bazı detayları kolay bir halde inceleyebilirsiniz.
Yer Fıstığının Gıda Kıymeti
Tablo bir porsiyon kısaca 100 gram yer fıstığı baz alınarak hesaplanmıştır.
- Kalori (kcal): 567
- Toplam yağ: 49 g
- Kolesterol: 0 mg
- Sodyum: 18 mg
- Potasyum: 705 mg
- Karbonhidrat: 16 g
- Rejim lifi: 8 g
- Şeker: 4 g
- Protein: 26 g
- A vitamini: 0 IU
- C vitamini: 0 mg
- Kalsiyum: 92 mg
- Demir: 4,6 mg
- D vitamini: 0 IU
- Piridoksin: 0,3 mg
- B12 vitamini: 0 µg
- Magnezyum: 168 mg
Etiketler: bakım, cilt, kilo verme, sağlık, sıhhatli vücut, spor, yer fıstığı, yer fıstığı faydaları, yer fıstığının ne gibi faydaları vardır, zayıflama