Fazlaca yıllıklı ve otsu bir bitki olan meyan kökü, tatlı bir lezzete haizdir. Esas coğrafyası Avrupa, Hindistan ve Asya’nın bir kısmı olan meyan kökü, botanik olarak anason, yıldız anason ya da rezene ile ilişkili değildir, fakat tatlandırıcı bileşikleri benzerlik izah edebilir.
Birçok meyan kökü, bilhassa Amerikan harmanlanmış sigara türünün üretiminde, tatlandırıcı bir etmen olarak kullanılmaktadır. Meyan kökünün kendine özgü organik bir tadı vardır. Yumuşak ve kolay bir halde solunabilen meyan kökü, bronşların ve akciğerlerin genişlemesini elde eden ilaç yapımında kullanılmaktadır.
Meyan kökü bitkisi, kendine özgü şekerli tadı yardımıyla, bazı Avrupa ve Orta Doğu vatanlarında şeker ve şekerleme yapımında kullanılmaktadır. Meyan kökü aslı, ilaç sanayisi ve tıbbi alanda bir numaralı kaynak bitkidir. Bitkisel şifa deposu ve bölgesel ilaç şeklinde kullanılan meyan kökü, organik bir glycyrrhizinik asit (şekerli tadı olan bir asit türü) deposudur.
Meyan kökü, en verimli şekilde iyi drene olmuş topraklarda ve oldukca fazla güneş alan derin vadilerde yetişmektedir. Güz aylarında hasat edilen meyan kökü; İran, Afganistan, Çin, Pakistan, Irak, Özbekistan, Türkmenistan ve Türkiye şeklinde ülkelerde üretilmektedir.
Meyan kökü; yağ, karbonhidrat, protein, şeker, lif, sodyum, demir, kalsiyum ve biyoaktif bitki bileşenleri içermektedir. Meyan kökü, glikoz, fruktoz ve sakaroz şekeri içermektedir.
Meyan Kökünün Sağlığa Yararları Nedir?
Meyan kökü, oldukça etkili ve uygun bir naturel tedavi bitkisidir. Meyan kökü; astım, ayak mantarı, kellik, hoş olmayan vücut kokusu, omuz ve dizlerde gelişen irin, ağız ve kulak yaraları, kronik bitkinlik, melankoli ve mutsuzluk, grip, öksürük, saçlarda kepek oluşumu, anfizem, gut hastalığı, HIV, viral enfeksiyonlar, ülser, karaciğer sorunları, mide ekşimesi, menopoz, sedef hastalığı, zona hastalığı, boğaz ağrısı, regl ağrıları, depresyon, romatizmal hastalıklar, artrit, tüberkiloz, hepatit, kardiovaskuler hastalıklar, prostat, mantar enfeksiyonları şeklinde bir fazlaca hastalığın tedavisinde organik yöntem şeklinde kullanılmaktadır.
Bağışıklık sistemini güçlendiren meyan kökü, ameliyat sonrası oluşan fizyolojik ve duygusal yorgunluğu gidermeye destek verir. Zayıflamaya destek olan meyan kökü, tükürük bezlerinin korunmasına da destek olmaktadır.
Meyan kökünün sağlığa olan geniş çaplı yararlarından bir kaçını sizler için aşağıda olduğu şeklinde sıraladık.
1.Depresyon
Meydana getirilen araştırmalar göstermiştir ki, meyan kökünün yapısında bulunan Glycyrrhizic asit, sinir bozukluğu ve depresyona sebep olan, böbrek üstü bezleri faaliyetlerinin düzenlenmesine destek olmaktadır. Vücudumuzda, korku ve stres hormonlarını yöneten böbrek üstü bezlerinin çalışmasına destek olan meyan kökü, stres hormonu düzeyini düşürmeye destek sunar. Böylece meyan kökü, kalıcı bitkinlik, melankoli, kaygı ve kaygı şeklinde ruhsal ve duygusal sorunların giderilmesine destek sağlar. Asparagin adında olan bir amino asit içeren meyan kökü, sinir sisteminin gereksinim duyan gıda maddesini sağlamaktadır. Anti-depresan bileşenler içeren meyan kökü, stres ve kaygı bozukluğu tedavisi için ideal bir organik yöntemdir.
2.Kardiovaskuler Hastalıklar
Meydana getirilen birkaç araştırmaya bakılırsa meyan kökü, kandaki kolestrol oranını denetim etmeye destek olabilmektedir. Vücutta gelişen aşırı kolestrol seviyesini denetim eden asit üretimini düzenleyen meyan kökü, antioksidan tesirinin yardımı ile, kılcal damar sağlığını korur ve arteriyel plakların büyümesine engel olur. Meyan kökü tansiyonu dengeler, yüksek ve düşük gerilim riskini engeller.
3.Menopoz
Organik olarak yapısında fito östrojenik ve anti-oksidan tesir bulunan meyan kökü, hormonel problemlerin giderilmesine destek verir. Meyan kökü, menopoz döneminde hanımlarda gözlenen bitkinlik, bitkinlik, sıkıntılı ruhsal hal ve sıcak basması şeklinde negatif durumlar ile savaşım eder. Meyan kökü, bayanlara hususi hormonların üretilmesine destek verir ve bu hormonların dengelenmesini sağlar. Bundan dolayı meyan kökü, menopoz periyodunun daha sıhhatli bir halde geçmesine destek sunar.
4.Regl Ağrısı
Anti iltihabik ve anti spasmodik özelliklere haiz olan meyan kökü, östrojenik faaliyetlerin denetim edilmesine destek sağlar. Regl öncesi göğüslerde yaşanmış olan duyarlılık, regl ağrısı ve sancıları, mide bulantısı ve şişkinlik durumunun önüne geçen meyan kökü, regl döneminde yaşanmış olan depresif ruh halinin önlenmesine destek sağlar.
5.Cilt
Ezilmiş ve lapa haline getirilmiş meyan kökü, merhem şeklinde cilde uygulandığında, egzema, cilt döküntüleri, sedef hastalığı, kaşıntı ve cilt kuruluğu tehlikesine karşı cildi korumaya destek olmaktadır.
Bazı araştırmalara gore, meyan kökü, anti irin özelliği yardımıyla, birçok cilt hastalığının bilhassa egzema rahatsızlığının yatıştırılması için destek bir bitkisel kaynaktır. Günde 2 ya da 3 kere, cilt üstüne merhem şeklinde uygulanan meyan kökü, cildinizi yatıştırır ve korur.
6.Mide ve Karın
Meyan kökü, oldukça sık şekilde, sindirim sistemi ile ilgili birçok iç hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır. Sindirim sisteminde oluşabilecek iltihaplı hastalıkları önleyen meyan kökü, bağırsak sağlığını destek sunar. Günde 2 ya da 3 kere meyan kökü çayı içmek, sindirim sisteminizi, midenizi ve bağırsaklarınızın sağlığını korumaya destek olmaktadır.
7.Uçuk ve Zona
Meyan kökü; uçukların, ağrılı yaraların ve zona hastalığının tedavisine destek olmaktadır. Meyan kökü bununla birlikte, soğuk algınlığına bağlı olarak meydana gelen uçukların oluşumunu ve ilerlemesini önlemektedir. Günde 2 kere uçuklu bölgeye ya da zona hastalığının etkilediği bölgelere, merhem şeklinde sürülen meyan kökü lapası, uçuk ve zona hastalığının etkilerini azaltacaktır.
8.Kilo Verme
Araştırmalar kanıtlamıştır ki, meyan kökü, vücuttaki yağ kütlelerinin yakılmasına destek olmaktadır. 2 ay süresince her gün 3 gram miktarında meyan kökü tüketmek, vücutta biriken yağ kütlelerin azalmasını sağlamaktadır. Tertipli ve dengeli bir halde meydana getirilen rejim ve tertipli olarak meydana getirilen egzersiz ile beraber tüketilen meyan kökü, vücudunuzdaki yağ oranını azaltmaya destek olacaktır. Netice olarak, meydana getirilen birçok araştırmaya bakılırsa, 2 ay süresince tertipli olarak tüketilen ve sonrasında her 2 haftadan sonrasında 1 hafta bırakılan, meyan kökü kullanımı, zayıflamaya ve yağları yok etmeye destek olmaktadır. Vücut içinde aşırı yağ birikmesine bağlı olarak gelişen bir hastalık olan aşırı kiloluluğun önlenmesine destek olan meyan kökü, yağların yok edilmesinde etkilidir.
9.Tükürük Bezleri
Aslına bakarsak normalde meyan kökü bitkisi, tükürük bezleri de dahil, sorunları tedavi etmek için kullanılabilecek bitkisel bir tedavi yöntemi değildir. Durum bu şekilde olsa bile, meyan kökü boğaz ağrısını hafifletmeye destek olarak kullanılmaktadır ve tükürük üretilmesi üstünde bitkisel olarak her hangi bir tesiri gözlenmemiştir.
10.Peptik Ülser
Peptik ülser, öteki malum adı ile mide ülseri ya da gastrit, mide iç yüzeyinde yaralar oluşması şeklinde gelişen bir mide hastalığıdır. Peptik ülserin genel emareleri ise, karın ağrısı, mide bulantısı ve iştahsızlık şeklindedir. Meyan kökü aslı çağlar süresince, peptik ülserin tedavisinde kullanılmıştır. Meyan kökünün muhteviyatında bulunan ve bir biyoaktif bileşen olan glycyrrhizin asit, mideyi koruyucu tesir gösterir. Anti bakteriyal özelliği bulunan meyan kökü, içermiş olduğu glabridin bileşiği, mide içinde gelişebilen Helikobakter pilori bakterisinin çoğalmasını engeller. Helikobakter pilori bakterisi ise peptik ülsere neden olan bir bakteri türüdür.
Fazla Oranda Meyan Kökü Tüketmenin Bir Ziyanı Var Mıdır?
- Fazlaca fazla meyan kökü tüketmek, hipertansiyon, hipokalemi (kanda potasyum seviyesinin aşırı düşmesi durumu), bazı kalp hastalıkları ve katarakta yol açabilir.
- Meyan kökü, östrojen hormonunun işleyişini etkilediği için, hamile ve emziren hanımlarda bazı sorunlara yol açabilme olasılık bulunmaktadır. Ek olarak fazla meyan kökü tüketimi, erken doğum (prematüre doğum) riskini tetikleyebilmektedir.
- Fazla tüketilmesi sonucu nadiren de olsa, beyinde hasarlara yol açan meyan kökü, böbrek sağlığını da tehdit edebilmektedir.
- Meyan kökü fazla tüketildiğinde, hanımlarda bitkinlik, dalgınlık ve baş ağrısına sebep olabilirken, erkeklerde ise, testesteron hormonu seviyesini düşürebilir ve cinsel fonksiyonların azalmasına sebep olabilmektedir.
- Fazla meyan kökü tüketimi, kan içindeki potasyum seviyesini değiştirdiği için, hipertoniye (kaslar ile ilgili bir hastalık) yol açabilmektedir.
- Meyan kökü, ameliyat esnasında ya da sonrasında tansiyonu etkileyebilmektedir. Bundan dolayı, belirlenmiş olan ameliyat tarihinden minimum 2 hafta öncesinden meyan kökü tüketimi durdurulmalıdır.
- Son olarak, meyan kökü, en fazla 2 ay süresince aralarda, iki haftada bir 1 haftalık ara verilerek kullanılmalıdır.
Gıda Değerleri:
40 gram meyan kökü için gıda değerleri şu şekildedir;
- Kalori: 140
- Toplam yağ: 1 g / % 2
- Doymuş yağ: 0 g / % 0
- Kolestrol: 0 mg / % 0
- Sodyum: 40 mg / % 2
- Karbonhidrat: 30 g / % 10
- Şeker: 16 g
- Protein: 1 g
Etiketler: adet ağrısı, cilt, depresyon, menopoz, meyan kökü, meyan kökü ile kola, meyan kökü zararları, mide ülseri, peptik ülser, regl ağrısı, şifalı bitkiler, şifalı kola, zayıflama