Mutluluk Kaynağı Bitter Çikolata ve Faydaları

Bitter Çikolata


Ana maddesini tropik kakao ağacının “çekirdek” denilen tohumlarının oluşturduğu bitter çikolata, kekremsi tadıyla öteki çikolata çeşitlerinden ayrılır. Bitter çikolataya bu hususi durumunu veren, içeriğindeki yoğun kakao miktarıdır.Bitter çikolatanın yapımında, kakao bitkisinin yanı sıra çikolata likörü, kakao yağı, şeker, vanilya şeklinde yan ürünler kullanılır.
Bunların değişik oranlarda karıştırılması, oldukca değişik çikolata lezzetlerine olanak sağlar. “Yarı tatlı çikolata” olarak da malum bitter çikolata, içindeki kakao miktarı artıkça daha sert ve acı bir tat alır. Çikolatanın kendine özgü bu lezzetini daha yoğun sezmek isteyenler tarafınca ilk olarak tercih edilen bitter çikolata, düşük şeker içinde ne olduğu sebebiyle rejim tatbik eden, buna rağmen çikolatadan vazgeçemeyenler için de birinci seçenek durumundadır.



Bitter çikolatanın gıda kıymeti nedir?

Çikolata ailesinin en masum üyesi bitter çikolata yüksek oranda lif ile kalsiyum, fosfor, magnezyum, demir, çinko, bakır benzer biçimde minerallere haizdir. 100 gram bitter çikolata ortalama 479 kaloridir ve 47 gram karbonhidrat, 5 gram protein, 30 gram yağ ihtiva eder.

Bir karşılaştırma yapıldığında, sütlü çikolatanın gıda değerinin 100 gram için 500 kalorinin üstünde olduğu ve süt ile şeker miktarı arttıkça kalori miktarının da arttığı görülür. Birçok faydası bulunsa da çikolatanın kalori alımını artırdığı unutulmamalıdır. Sıhhatli bir beslenme düzeni için çikolata tüketimi günde iki, üç kareyi geçmeyecek şekilde sınırlandırılmalıdır.

Bitter çikolata Ne şekilde saklanır?


Bitter çikolata yüksek ısı ve ışığa maruz kaldığında içeriğindeki kakao yağı zarar görür ve yağlar, çikolatanın yüzeyine çıkmaya adım atar. Ürünlerin, 18-22 derecelik oda ısısında muhafaza edilmesi mevcut yapıyı korumak için en doğru yöntemdir. Çikolatayı buzdolabında saklamak yaygın olarak meydana getirilen bir yanlıştır.
10 derecenin altındaki soğuk hava, duyarlı bir kristal yapıya haiz olan kakao yağına zarar veren bir öteki etkendir. Ek olarak, ani ısı değişimlerine maruz kalan çikolatanın üstünde beyaz bir katman oluşur. Bu durum, çikolatanın tadını değiştirmese de görünümünü matlaştırır. Gene de bitter çikolatayı buzdolabında saklarken kullanmadan ilkin oda sıcaklığına yakın seviyede bir süre tutmak gerekir.

Bitter çikolatanın yararları nedir?


- Kakao, yüksek oranda antioksidan nitelikli organik bileşikler ihtiva eder. Bitter çikolata öteki çikolata türlerine gore daha çok kakao içerdiğinden, daha yüksek bir antioksidan etkiye haizdir.

- Bitter çikolatada bulunan antioksidan flavonoidler, özgür radikalleri dönem dışı bırakarak kalp sağlığının korunmasını sağlar. Kan akımını artıran ve UV ışınlarını emen flavonoidler, cilt sağlığını korumada da etkilidir.

- Nitrik asit üretimini uyaran bitter çikolata kolesterol düzeyinin azaltılmasına destek sağlar, ek olarak kan şekerinin yavaş salınmasını sağlar.

- İçerdiği teobromin maddesi, öksürüğün tedavi edilmesine yardımcıdır.


- Ruh halini canlandıran endorfin ve öteki nörokimyasalların üretimini teşvik eden bitter çikolata ek olarak bir antidepresan olarak tesir eden serotonin ihtiva eder. Bu sayede stres hormonu düzeyini düşürmeye tesir eder.
Moraliniz bozuk olduğunda, kendinizi iyi hissetmediğinizde  veya stresli olduğunuzda, çikolata yemenizi tavsiye ediyoruz. Böylece kendinizi çok daha iyi hissedeceksiniz. Bu yüzden, her zaman yanınızda biraz çikolata bulundurmak mutlu bir fikirdir.