Sumak Sayesinde Hastalıklardan Kurtulun

 
Türk mutfağının eğer olmazsa olmazlarından bir baharat türü olan sumağı, salatalara katmış olduğu ekşimsi tadı ile biliriz. Bir tek tadı ile değil yararları ile de oldukca fazla tercih ettiğimiz sumağı çay ve gargara yaparak da kullanabiliriz. Bilgihanem.com okurları için hazırlamış olduğumuz bu yazıda, sumağın faydalarını ve kullanım şekillerini detaylıca sizlerle paylaştık.
Bilim dünyasında rhus, sumac, rhus coriaria isimleriyle malum sumak; Türk mutfağının eğer olmazsa olmazlarından biridir. Çalı görünümüne haiz olan bitki, ince bir gövdeye haizdir. Ortalama olarak 150 türü bulunan sumak Türkiye’de derhal her bölgede değişik alanlarda yetiştirilmektedir. Aynı şekilde kullanım yoğunluğu da bölgeden bölgeye değişkenlik göstermektedir. 150 tür içinden her birini bilmek olanaksız olsa da bazılarının tehlikeli olabileceği unutulmamalıdır. Bundan dolayı sumak toplamak istediğinizde en azından zehirli olanları bilen kişilerle beraber gitmeniz yararlı olacaktır. Aksi halde kısa sürede negatif neticelerle karşı karşıya kalabilirsiniz.
Yaprakları ve meyveleri ayrı ayrı kullanılan sumak, genel olarak baharat yapımında kullanılmaktadır. Yeşil olarak yetişme dönemine giren meyveler olgunlaştığında kırmızı renk alırlar. Büyüklükleri ve şekilleri itibariyle mercimeği andırırlar. Hem şifa deposu hem de leziz olması yönüyle sık sık kullanılan sumak baharatını, kişinin kendi yapabileceği benzer biçimde hazır alması da mümkündür.


Sumak Nedir?

Antepfıstığıgiller familyasına dahil olan sumak, boyu 3 metreye kadar uzayabilen ağaç türüdür. En uzun sumak ağacı 3 metre civarında olduğundan bodur ağaç ya da çalı şeklinde bulunduğunu söylemek daha doğrudur. Kış mevsiminde yaprak döken sumak bitkisi, dişli ve tüylü yapraklara haizdir. Bu yapraklar güz mevsiminde meyve ile birlikte kırmızıya dönmektedir. Kurutulup baharat olarak kullanılan sumak bununla beraber şifa vermesi sebebiyle derhal her yemekte de yerini almaktadır. Bununla birlikte sumağın yiyeceklere renk katmış olduğu da bilinmektedir. Ekşimsi tadı sebebiyle yiyeceklere ya da salatalara limon kullanılmadığında sumak tercih edilmektedir. 150 türü olan sumağın vatanımızda en oldukça yetişen türleri; derici ve boyacı sumağıdır. Bazıları zehirli olabilen sumağı güvenilir aktarlardan yada marketlerden paket şeklinde almakta yarar vardır.

Sumak Nerelerde Yetiştirilir?

Anavatanı Arap Yarımadası olan sumak, Türkiye, Hindistan, Cenup Avrupa vatanlarında yetiştirilmektedir. Bilhassa Arap Yarımadası ve Türkiye tarafınca dünyaya ulaştırılan sumak, yaygın kullanım alanına haizdir. Türkiye’de en oldukça Akdeniz Bölgesi’nde yetiştirilen sumak bitkisi ek olarak Ege Bölgesi ve Marmara Bölgesi’nde de sıkça yetiştirilmektedir. Sumak, uygun şartlar sağlandığında Türkiye’nin pek fazlaca şehrinde yetiştirilebilir tek kural dışı ise Doğu Anadolu Bölgesi’dir. İklim şartlarının keskinliği sebebiyle bu bölgede sumak üretimi yapılmamaktadır.

Sumak Iyi mi Kullanılır?

Sumağın en yaygın kullanım şekli baharattır. Baharat hali verildikten sonrasında bilhassa salatalarda çoğunlukla kullanıldığı bilinmektedir. Bunun haricinde yemeklerde ekşimsi bir tat arayanlar da sumak ile istedikleri lezzeti elde edebilirler. İştah açıcı özelliği olan sumağın yemeklerde kullanılması daha fazlaca tat almanıza destek olacaktır. Yiyecek haricinde alternatif ilaç olarak da kullanılan sumak, soğuk algınlığına birebirdir. Üşütme sonucu boğazınızda herhangi bir yanma ya da ağrıma hissettiğinizde kekikle karıştırıp sumak çayı hazırlayabilirsiniz. Kırgınlığınızı ve halsizliğinizi söküp alacaktır. Diş eti hastalıkları için iyi gelen sumak tıp dünyasında pek oldukça problem için tercih edilmektedir. Bununla birlikte ağız kokularını engellediği de bilinmektedir. Ağız kokusunun sebepleri ve tedavisi hakkında data almak için tıklayın.

Sumak Çayı Iyi mi Yapılır?

Sumak çayı; kişinin idrar yolu enfeksiyonlarından, böbrek taşından ve mide problemlerinden kurtulmasını elde eden bir çaydır. Tertipli içildiği takdirde iki hafta içinde pozitif dönüş elde eden çayın yapımı da bir fazlaca kolaydır. 1 çorba kaşığı sumağı 500 ml soğuk suiçine karıştırın. Karıştırma işlemi sona erdikten sonrasında suyu kaynamaya alın. Kaynamaya başlamış olan suyu ocakta 1 dakika daha tuttuktan sonrasında süzgeçten geçirin. Sonrasında ılıyınca içebilirsiniz. Günde yalnızca bir bardak tüketilmesi ihtiyaç duyulan sumak çayı, soğuk olarak da tüketilebilmektedir. Kaynatma işlemini yapmadan soğuk su içinde birkaç dakika bekletip süzdükten sonrasında içebilirsiniz. Süzme işlemini dikkatsizlik etmemeniz önemlidir. Aksi halde baharat midenizi tahriş edecektir.

Sumak Gargarası Iyi mi Yapılır?

Sumak gargarası, diş eti kanaması olan kişiler için en uygun gargaralardan biridir. Diş etlerinin kendine gelmesi ve daha sıhhatli görünmesi için yapılacak olan gargara oldukça yararlı olacaktır. Bunun yanında sumak gargarasını kullanmadan ilkin muhakkak dişlerinizi fırçalamanız icap ettiğini unutmamalısınız. 200 ml su içine 1 tatlı kaşığı sumak karıştırın. Ondan sonra mor renge dönen suyu, sumaktan süzgeçten geçirin. Ağzınızda 1-1,5 dakika durmasını sağladıktan sonrasında tükürebilirsiniz. Sabah ve gece olmak suretiyle bardaktaki suyu gargara tekniği ile kullanın.

Sumağın Yararları Nedir?

Sumağın faydalarını doğru şekilde alabilmek için, kullanış tekniği fazlaca önemlidir. Azca ilkin iyi mi kullanılır başlığı altında sumağın değişik şekilde kullanımlarını anlattık. Mesela ağız yaraları için gargara yaparak kullanmak en doğru yöntemdir. Soğuk algınlığı yada bağırsak sorunları için ise çayını yaparak tüketmelisiniz. Buna bakılırsa sumağın en fazlaca malum yararları şunlardır:

Sumağın Yan Tesirleri Nedir?

Sumak fazla kullanıldığında mide ve bağırsaklarda tahrişe yol açan bir baharattır. Bu yüzden gün içinde baharatı ya da çayı belli dozajda kullanılmalıdır. Aşırı oranda kullanılan sumak, mide yanmasına niçin olur. Ek olarak kabızlık ve wc yapma esnasında yanma ortaya çıkarır. Ekşi özelliği olduğundan gerilim hastalarının daha dikkatli tüketmesi gerekmektedir. Tüm bunun yanında zehirli olan sumak türleri de bulunmaktadır. Bu yüzden tüketilirken dikkat edilmesi ve güvenilir yerlerden satın alınması oldukça önemlidir


Etiketler: , , , , , , , ,