Yoğurdun Faydaları
Orjinal kökeni biz Türklere ilişkin olan yoğurt, yüzyıllardır sıhhatli bir gıda olarak nam salmıştır. Eski Persliler ve Ortadoğu göçebe kabileleri yoğurdu, sütün bir lütfu olarak görmüşlerdir. Yoğurdun sıhhat arttırıcı tesiri ve restoratif gücü yüzyıllardır bilinmektedir. Tarihçiler, Cengiz Hanın yapmış olduğu geniş fetihler esnasında, ordularını sıhhatli tutması için yoğurt tüketimine büyük ehemmiyet verdiğinizi onaylamışlardır. 16. yüzyılda bir Türk doktor, Fransa kralı 1.Francisin yaşamını keçi sütünden meydana getirilen keçi yoğurdu ile kurtarmıştır.
Rus yazar Eli Metchnikoff yazmış olduğu Yaşam Uzaması adlı kitabında Bulgarların 87 ile 100 yaşları içinde yaşamasını ve hatta bazı durumlarda 100 yaşını geçmelerini de yoğurdun sıhhatli etkilerine bağlamıştır. Metchnikoff özetlemek gerekirse, laktik asit bakterileri tarafınca üretilen fermante süt ürünlerinin tüketiminin genel sıhhat ve uzun soluklu yaşamı geliştirdiğine inanıyordu. Bu kadar kuvvetli bir gıda olan yoğurdun tüketimine ehemmiyet verilmesi durumunda insanların 150 yaşına kadar yaşayabileceklerini düşünüyordu.
Yoğurdun gıda değerlerinden bahsedecek olursak. İçerisinde vücut için oldukça yararlı olan kalsiyum, yüksek kalite protein, potasyum, magnezyum, çinko ve B vitamini benzer biçimde besinler bulunmaktadır. Bu probiyotikler, büyüyen zararı dokunan bakteriler ile savaşmakta ve bunların büyümesini engellemektedir. Böylece vücudun hastalıklarla ve enfeksiyon ile savaşma gücünde artış görülecektir.
Mide sorunlarının büyük kısmı çevresel faktörler olan stres, hastalık ve yaşlanma faktörlerinden etkilenerek meydana gelmektedir. Bu tip eylemler bakterilerin kontrolsüz bir halde büyümesine ve dengesizleşmesine yol açmaktadır. Bu dengesizlik de, bizlerin bağışıklık sistemimizi ve dolayısı ile vücudun hastalığa olan direncini azaltmaktadır. Zararı olan bakterilerin çoğalması, bağırsak folaransasında kolonize olmalarını ve yaşamı tehdit eden hastalıklara sebep olabilir. Balkan halklarının uzun bir ömre haiz olması da yoğurdun yaşlanma önleyici özelliklerine bağlanmıştır. Son emekler göstermiştir ki genel sıhhat ve uzun yaşam üstünde sıhhatli tesirleri vardır.
Yurt haricinde yaygın olarak bulunmayan ülkemiz olan Türkiye de yaygın olarak meydana getirilen cacık tarifini sizler ile paylaşmak isterim. 3 su bardağı azca yağlı yoğurt, 2 ufak salatalık soyulmuş ve doğranmış olacak şekilde, 20 tane nanenin yaprakları, bir diş sarımsak soyulmuş ve dövülmüş olacak şekilde son olarak da tuz ilave ederek tüm bu karışımı cacık yapmak için kullanabilirsiniz.
Şimdi de yoğurdun yararları hakkında daha detaylı bilgiler verelim. Daha sonrasında fazla yoğurt tüketiminde meydana gelebilecek yan tesirleri ve son olarak yoğurdun gıda değerlerine ilişkin bir tabloyu siz okurlarımız ile paylaşıp yazımızı noktalayacağız.
1.Kas
Her gün 1 kase yoğurt yiyin, bir kot bedeni küçülün. Tenesse Üniversitesinde meydana getirilen bir araştırmaya nazaran her gün bu oranda atıştırmalık ara öğün olarak yoğurt tüketen ve rejim meydana getiren kişilerin bel çevresinde yüzde 81, genel olarak bakıldığında yüzde 22 benzer biçimde yüksek miktarlarda yağ yaktıkları ortaya çıkmıştır. Yoğurt kilo kaybında etkili olmasına karşın, kaliteli protein ihtiva ettiği için kas kütlesinde herhangi bir kayba uğramayacaksınız. Bel çevresinde bulunan yağ, kortizol hormonu üretir. Bu da belinizde daha çok genişleme olması anlamına gelir. Yoğurt tükettiğinizde ise içindeki kalsiyum, daha azca kortizol üretilmesi için sinyal verir. Böylece yağ yakmaya başlarsınız.
2.Vitamin
Bir porsiyon yoğurt kalsiyum, fosfor, riboflavin, iyot, çinko ve B5 vitamini içermektedir. Yoğurt ek olarak B12 vitamini ihtiva eder. B12 vitamini de alyurları korur ve sinir sisteminin muntazam bir halde işlemesinde destek sağlar. B12 vitamini çoğu zaman balık ve tavuk şeklinde hayvansal gıdalarda bulunur. Vejeteryanlar bu açıdan zayıf kalmakta ve B12 vitamini için yoğurt benzer biçimde fazladan gıdalar tüketmektedirler.
3.İyileşme
Bu başlık altında bahsettiğimiz iyileşme, spor icra eden kişilerin spor yaptıktan sonrasında vücut olarak iyileşmesini ve toparlanmasını kapsamaktadır. İçerdiği yüksek kalite protein ile yoğurt, terleme ile kaybedilen gıda değerlerinin geri kazanılmasını sağlar. Yoğurdun ihtiva ettiği yüksek kalite protein ek olarak aminoasit sağlayacağından kaslarınızın onarılmasını da sağlar. Yoğun bir antrenmandan sonrasında yoğurt tüketirseniz, kaslarınızdaki enerji depoları karbonhidrat ile dolacaktır. Eğer onunla beraber bir bardak da su içerseniz yoğurdun içinde bulunan protein, bağırsaklardan daha çok su emilmesini elde edecektir. Böylece dehidrasyon artacaktır.
4.Gerilim
İnsanların yüzde 70’i günlük tavsiye edilen tuz miktarının 2 katını tüketmektedirler. Bu da zaman içinde hipertansiyon, böbrek ve kalp hastalıklarının oluşmasına ortam sağlamaktadır. Bir kase yoğurtta bulunan ortalama 600 mg’lık potasyum, vücudunuzda fazla oranda bulunan sodyumun dışarı atılmasını sağlar. Böylece bu tip hastalıklara yakalanma ihtimaliniz ortadan kalkar.
5.Soğuk Algınlığı
Viyana Üniversitesinde meydana getirilen bir araştırmaya gore grip şeklinde soğuk algınlıkları ile daha iyi savaşabilmek için her gün tertipli olarak yarım kase yoğurt tüketmeniz gerekmektedir. Bu miktarlarda yoğurt tüketen bayanlar üstünde meydana getirilen bir araştırmaya nazaran, bu bayanların T hücrelerinin daha etken olduğu ve daha kuvvetli oldukları ortaya çıkmıştır. Böylece enfeksiyon ve hastalıklar ile daha iyi savaşabilme olanağı bulmuş oluyorlar.
6.Yüksek Protein
Yoğurt bir protein deposudur. Sadece tek bir protein türünü almanız ihtiyaç duyulan miktarın 2 katı miktarında içerebilir. Klasik bir inek yoğurdunun bir kasede bulunan miktarı 20 gram protein içermektedir. Marketlerden satın alacağınız yoğurdun gıda değerlerine dikkat ediniz ve yüksek protein içeriğine haiz olanlarını tercih etmeye itina gösteriniz.
7.Kalsiyum ve D Vitamini
Sütten meydana geldiği için yoğurt tam anlamıyla bir kalsiyum deposudur. Eskiden hangi tip yoğurdu alırsanız alın aynı oranda kalsiyum ihtiva ettiği yaygın olarak düşünülmekteydi. Sadece bu bilgiler gerçeği yansıtmamaktadır. Bu yüzden yoğurt seçiminde etiket bilgilerinden kalsiyum miktarını da denetim ediniz. Mesela meyveli yoğurtta, klasik yoğurda nazaran daha azca oranda kalsiyum bulunmaktadır. Şundan dolayı meyve aroması ve şeker daha mühim bir yere haiz olmaktadır. Ek olarak D vitamini naturel olarak yoğurt içinde bulunmamaktadır. D vitamini, kalsiyum emilimini arttırdığı için bir çok yoğurt şirketi ürünlerinin içine D vitaminini de dahil etmektedir.
Fazla Yoğurt Yemenin Bir Ziyanı Var Mıdır?
Yoğurt genel itibari ile ve ihtiva ettiği gıda değerleriyle tamamen sağlıklıdır. Herhangi bir yan tesiri yoktur. Fazla tüketilmesi durumunda da bir yan tesir oluşmamaktadır. Yoğurt tüketme mevzusunda aslolan dikkat edilmesi ihtiyaç duyulan mevzu üretildiği süttür. Günümüzde yoğurt meydana getirilen sütlerin sıhhat açısından güvenli olduğu kritik edilmeye ve araştırmaya açıktır. Şundan dolayı sütün içinde herhangi bir pislik bulunuyor ise bu pislik eninde sonunda yoğurda da geçecektir. Bu da sıhhatli olarak malum yoğurdu sağlıksız bir hale getirecektir. Netice olarak marketten alacağınız yoğurtlarda yalnız bildiğiniz ve güvendiğiniz markalardan almaya itina gösteriniz. Ek olarak laktoz alerjisi bulunan kişilerin düzgüsel yoğurt tüketmeleri sağlıksal açıdan bir ekip problemler doğurabilir. Bu kişilerin laktozsuz sütten meydana getirilen yoğurdu tüketmeleri gerekmektedir. Laktozsuz sütü market raflarında bulabilirsiniz.
İlk olarak yoğurdun yararları hakkında detayları derhal peşinden da yoğurdun fazla tüketilmesi durumunda oluşabilecek yan etkilere ilişkin detayları siz okurlarımız ile paylaştık. Şimdi de son olarak yoğurdun gıda değerlerine ilişik detayları siz okurlarımız ile paylaşıp yazımızı noktalayacağız. Umarız verdiğimiz bilgiler doğrultusunda yoğurt hakkında ulaşmak istediğiniz bilgilere ulaşabilirsiniz.
Yoğurdun Gıda Değerleri
Porsiyon Miktarı: 100 g
- Kalori (kcal) 58
- Toplam yağ 0,4 g
- Trans yağ 0 g
- Kolesterol 5 mg
- Sodyum 36 mg
- Potasyum 141 mg
- Karbonhidrat 3,6 g
- Rejim lifi 0 g
- Şeker 3,2 g
- Protein 10 g
- A vitamini 4 IU
- C vitamini 0 mg
- Kalsiyum 110 mg
- Demir 0,1 mg
- D vitamini 0 IU
- Piridoksin 0,1 mg
- B12 vitamini 0,8 µg
- Magnezyum 11 mg
Etiketler: bakım, cilt, cilt bakım, kırışıklığı engelleme, sağlık, spor, yaşlanma karşıtı yoğurt, yoğurt, yoğurt faydaları nelerdir, yoğurt ne zaman tüketilmeli