Zerdeçalın Mucizevi 6 Faydası nedir?

Zerdeçal bitkisi nedir ?


Zerdeçal, lifli ve sarı çiçekleri bulunan oldukça senelik bir bitkidir.
Geniş yapraklara haiz zerdeçalın rizomları bulunur.
Rizomlarını toprak altında büyüten otsu bir nebat olan zerdeçalın kök kısmı tüketilir.
Kök kısmı kaynatılarak kurutulur ve kullanıma hazır hale getirilir.
Sıcak iklimleri seven zerdeçal, tropik iklim bölgelerinde yetiştirilir.


ZERDEÇALIN FAYDALARI NELERDİR?


Bilhassa Hindistan, Çin ve Endonezya’da yetişmesi sebebiyle bu ülkelerin gerek mutfağında gerekse tıbbi alanlarında kullanılan bir şifalı bitkidir. Yüzyıllardan beri yararları malum bu şifalı nebat, hastalıklara karşı kullanılmasının yanında yiyeceklere de ayrı bir tat katmıştır. Zerdeçalın fazlaca yararlı bir nebat olması sebebiyle yemeklerinizde baharat olarak da kullanabilirsiniz. Bu sayede birçok hastalığı önlemiş olmuş olursunuz. Mide rahatsızlığı çeken kişiler yemeklerinde, salatalarında baharat olarak ne olursa olsun kullanmalıdırlar.

Karaciğere de büyük yarar sağlar. Antioksidan özelliği yardımıyla birçok hastalığa karşı şifa sağlar. Şeker hastaları senelerdir hastalıklarının tedavisini ararlar, tamamen tedavi edilemese de şeker hastalığının vücuda olan negatif etkilerini zerdeçalın yararları yardımıyla azaltmak mümkündür. Şeker hastalığı (diyabet) olan kişiler de ne olursa olsun zerdeçalı yemeklerine ilave etmelidirler. Bu şekilde bir parça olsun tedavilerine katkı sağlayabilirler. Ek olarak safra kesesi rahatsızlığı olan kişiler zerdeçalı kullanımı gerekenler sıralamasında yer alır.

Ciltteki yaraların kolay iyileşmesini sağlar. Sedef hastalığı benzer biçimde cilt hastalıklarına iyi gelir. Depresyona karşı adeta bir antidepresan görevi görür. Baş ağrılarına iyi gelir. Saç dökülmesi, saçkıran şeklinde rahatsızlıklara da yarar sağlar. Ağız yaralarına iyi gelir.

1-KANSERE KARŞI KORUMA SAĞLAR!


İçeriğinde kanseri de mühim seviyede önleyen kukurmin (cucurmin) adlı madde bulunur. Bu sayede kanserli hücrelerin büyümesini önler. Kolon kanseri, cilt kanseri ve göğüs kanseri şeklinde kanser türlerine karşı oldukça yararlı bir bitkidir.
Prostat kanserine karşı koruma sağlamasının yanında prostat kanseri olan hücrelerin büyümesini önler. Meydana getirilen araştırmalara bakılırsa ışınım kaynaklı kanserlere karşı koruma sağlamış olduğu ortaya çıkmıştır. Lösemi doğrusu kan kanserine karşı da yararlı bir bitkidir. Meydana getirilen araştırmalara gore çocuklukta lösemiye yakalanma oranını düşürür.


2-ZERDEÇAL İLE GRİBE KARŞI KALKAN EDİNİN!

Soğuk algınlığı, grip ve nezle şeklinde kış hastalıkları birçok kişinin canını sıkar.
Bu hastalıklara karşı korunmak için bir bardak ılık sütün içine bir çay kaşığı zerdeçal tozu eklenmiş olur.
İyice karıştırılır ve içilir. Bu şekilde öksürük, soğuk algınlığı ve gribe karşı koruma sağlanabilir. Bağışıklık sistemini de sağlamlaştırır.

3-ROMATİZMA AĞRILARI MI ÇEKİYORSUNUZ?


Kemik ve eklem ağrılarına karşı yararlı sağlar. Hafifçe eklem ağrılarının yanı sıra eklem iltihabına da iyi gelir. Romatizma, osteoartrit ve romatoid artrit için de yararlı bir bitkidir.

4-ZERDEÇAL İLE KALBİNİZİ KORUYUN!


Zerdeçalın yararları bunlarla da sınırı olan değildir. Kalp hastalığı olanlar, kalp damar tıkanıklığı yaşayanların da şifası zerdeçaldadır. Araştırmalara gore zerdeçaltüketen kişilerin kalp damarlarında daha azca plak oluşumu görülür ve daha azca tıkanıklık olur. Kısacası kalp dostudur. Kalbi korur.

5-KOLESTEROLÜ DENGELER!

Kolesterol günümüzde birçok kişinin derdidir. İstediğini yiyememek, yediklerine devamlı dikkat etmek bir süre sonrasında insanları yormaya adım atar. Bu benzer biçimde sebeplerle kolesterol hastalığına deva aramak günümüzde oldukca yaygındır. İşte zerdeçal faydaları yardımıyla kolesterolü de dengeler ve bir parça da olsa rahat yiyecek yemeyi sağlar.

6-HAFIZANIZI KUVVETLENDİRİR!

Acele öğrenmek, belleğin kuvvetli olması beyinle alakalıdır. Hem de birşeyleri hatırlamamak da insanları üzer ve yorar. Bu şifalı nebat acele öğrenmeye, öğrenme kabiliyetinin artmasına yardım eder. Bununla birlikte hafızayı kuvvetlendirir, unutkanlık ve alzheimer’a karşı iyi gelir. Beyine iyi gelir, beyin fonksiyonlarını geliştirir.

ZERDEÇAL NASIL TÜKETİLİR?

Birçok faydasından bahsettiğimiz zerdeçal, günlük hayatımızda birçok yerde kullanılabilir. Peki zerdeçal kullanımı nerelerde olmalıdır? İşte bu probleminin yanıtı oldukca basittir. Ilk olarak meydana getirilen yemeklerde, turşularda baharat olarak kullanmak mümkündür. Hatta keklerde bile kullanabilirsiniz. Bilhassa zerdeçallı pilav her insanın denemesi ihtiyaç duyulan bir yemektir. Bunun haricinde dana, kuzu benzer biçimde çeşitli et yemeklerinizde de kullanabilirsiniz. Yemeklerde ve salatalarda baharat olarak da kullanılabilir.

Öteki bir sual ise zerdeçalın iyi mi kullanılacağı ve zerdeçalın iyi mi tüketileceğisorusudur. Yemeklerinize ağız tadınıza nazaran 1-2 çay kaşığı zerdeçalı baharat olarak kullanmanız mümkündür. Baharat eklediğiniz birçok yemeğe ilave edebilirsiniz. Mesela kısır, dolma ve hatta köftelerin içine bile koyabilirsiniz. Balla karışmasını sağlayarak da zerdeçal tüketebilirsiniz. Yalnız 1-2 çay kaşığı zerdeçal ile kanser başta olmak suretiyle birçok hastalığa şifa bulabilir, birçok hastalığı ise önleyebilirsiniz.

Ek olarak zerdeçalı, zerdeçal çayı yada zerdeçal maskesi olarak da kullanabilirsiniz.

ZERDEÇALIN ZARARLARI VE YAN ETKİLERİ NELERDİR?

Malum büyük bir ziyanı yada yan tesiri yoktur. Fakat bilinmiş olduğu şeklinde her şeyin fazlası zarardır, bu yüzden zerdeçalın da aşırı kullanımından kaçınmak gerekir. Yüksek oranda kullanılırsa kusmaya sebep olabilir. Kan sulandırıcı ilaçlarla beraber kullanılmasından kaçınılmalıdır. Ek olarak safra kesesinde taş olanlar ile gastrit, ülser şeklinde mide rahatsızlığı bulunan kişiler de kullanmaktan kaçınmalıdırlar. Karaciğer iltihabı olan kişilerin de zerdeçal tüketmesi tavsiye edilmez. Hamile bayanlar doktorlarına danışıp zerdeçal tüketmelidir.

ZERDEÇAL FARKLI  İSİMLERLE DE ANILIR!

Birçok değişik isimle adlandırılır. Bilhassa Hindistan’da yetiştirilmesi ve kullanılması sebebiyle zerdeçala ‘Hint Safranı’ adı verilir. Ek olarak zerdeçav, kurkuma, sarıboya, sarıkök, zerdeçöp isimleriyle de anılır. Safrana benzemesi sebebiyle ise safran kökü de denir.

Etiketler: , , , , , ,